Ramadan anders dan anders

23-04-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM – De islamitische vastenmaand ramadan begint morgen. De praktijk van zich onthouden van eten en drinken en meer aandacht voor elkaar en elkaars noden zal ook door veel Schiedammers worden gevolgd.

In de raadsvergadering van afgelopen dinsdag sprak burgemeester Cor Lamers kort ook deze stadgenoten toe in zijn overweging hoe Schiedam omgaat met het Coronavirus. De ramadan zal anders zijn dan andere jaren, en met name het punt van elkaar ontmoeten is moeilijk. De moskeeën in de stad zijn gesloten. Ook de iftar, de gezamenlijke maaltijd als de zon onder is, zal anders zijn wil er afstand kunnen worden gehouden.

De burgemeester stak de ramadanvolgers een hart onder de riem. Hij zei: “De Ramadan staat op het punt van beginnen. Veel Schiedammers zullen dat ook vieren. Maar ook de ramadan en de iftar zullen thuis in familiekring gevierd moeten worden. Ik besef dat dat heel moeilijk is, maar ik vraag u wel om dat te doen. Ik hoop dat ook onze islamitische Schiedammers goede dagen zullen hebben en ik wens hen fijne en goede ramadan.”

Schiedam kent ruim achtduizend inwoners met een Turkse achtergrond en ruim 2700 mensen met roots in Marokko. Veel van hen zijn islamitisch en volgen de ramadan. Dat geldt ook voor andere Schiedammers, bijvoorbeeld die afkomstig uit Suriname, Indonesië, Pakistan en Afghanistan, Somalië en Iran.

De ramadan duurt een maan-maand, tot het Suikerfeest, op zaterdagavond 23 en zondag 24 mei.Gerelateerd