Categorieën

Service

Anderhalf jaar cel voor schietende agenten

Anderhalf jaar cel voor schietende agenten
Nieuws

Anderhalf jaar cel voor schietende agenten

  • Redactie
  • 02-10-2015
  • Nieuws
Anderhalf jaar cel voor schietende agenten

SCHIEDAM / ROTTERDAM - Twee voormalige Rotterdamse rechercheurs moeten anderhalf jaar de cel in. Volgens de rechter in Rotterdam is bewezen dat ze in 2013 in Schiedam op een auto hebben geschoten zonder daartoe gerechtigd te zijn; om hun daden te verdoezelen maakten zij een vals proces-verbaal op.

De rechercheurs, gekleed in burger, schoten op een auto waarvan ze dachten dat deze was gestolen. Dat bleek niet het geval: de auto was verhuurd. Drie keer raakte een kogel van de agenten de auto, een vierde kogel verbrijzelde de achterruit van een andere auto. De agenten verklaarden nadien dat de bestuurder op hen in was gereden. Er vielen geen gewonden.

"U was niet herkenbaar als politieman”, zo verweet de rechter de twee. “Volgens omstanders leek het daarom op een liquidatie." De schoten werden 'zonder enige noodzaak' afgevuurd, aldus de rechter. Daarmee werd het handelen van de agenten een poging tot doodslag. Vervolgens werd een 'valselijk' proces-verbaal opgemaakt. Daarmee pleegden de twee meineed, zo concludeerde de rechter. "Het lijkt erop dat u heeft willen verhullen dat u ten onrechte had geschoten. Dat is een zeer ernstig feit. In de rechtspleging moeten wij kunnen vertrouwen op het proces verbaal van de politie. Als we dat niet kunnen, dan zakt het systeem als een kaartenhuis in elkaar."

De achttien maanden onvoorwaardelijk die de rechter oplegde, komt overeen met de eis die justitie stelde tijdens de rechtszitting op 17 september. De rechercheurs kregen er al oneervol ontslag.