Antwerps parket eist zeven jaar tegen Schiedamse onderneemster

09-11-2019 Nieuws Redactie

Gerechtsgebouw in Antwerpen


ANTWERPEN - Niet alleen actrices en topsporters lopen in het nabije buitenland een serieuze kans tegen de lamp te lopen als ze met drugs onderweg zijn.

In Antwerpen stond gisteren de Nederlandse Mehtap K. uit Schiedam voor de rechter. Daar eiste het parket zeven jaar celstraf tegen haar vanwege een poging tot invoer van twaalfhonderd kilo heroïne. Ook moet ze volgens het parket 24.000 euro betalen. K. werd op 6 februari betrapt in de Antwerpse haven met een container tegellijm waarin de drugs verstopt zat. Drie dagen eerder had de politie de drugs tijdens een controle onderschept.
 
Mehtap K. (44) is volgens de Gazet van Antwerpen, die over de zaak bericht, 'een zakenvrouw van Turkse origine uit het Nederlandse Schiedam'. Zij stond gisteren 'eenzaam en alleen' voor de rechter. "Zij wordt nochtans vervolgd voor de poging tot invoer van twaalfhonderd kilogram heroïne, in bende."

Volgens K. heeft ze al drie jaar een bedrijf in Turkije, actief in de bouw. Daarnaast had ze in 2018 een vennootschap overgenomen om goedkoop bouwmateriaal uit Iran en Turkije in te voeren, dat ze vervolgens wilde verkopen in België.

Het Openbaar Ministerie (OM) meent dat de vrouw wel van het heroïnetransport geweten moet hebben. Het OM leidt dat af uit het feit dat ze de loods al sinds augustus vorig jaar huurde, zonder dat de loods werd gebruikt. Het OM vindt ook de contante betalingen van de huur en het expeditiekantoor verdacht, maar harde bewijzen dat de vrouw op de hoogte was van het drugstransport kon het parket niet leveren, aldus de GvA.

Advocaat Tim Smet meent volgens de krant dat de vrouw vrijgesproken moet worden. “Ze wist dat de container met lijm door de douane werd gecontroleerd en toch stond ze de container op te wachten aan de loods. Dat doe je toch niet als je weet dat er drugs in zitten? Als ze echt wist dat er twaalfhonderd kilogram heroïne in de container zat, zou ze er ook wel voor gezorgd hebben dat ze hulp kreeg bij het uitladen. Maar er was niemand.”Gerelateerd