Brandweer Rijnmond snelste van Nederland

30-09-2015 Nieuws Redactie

Bron: CBS

SCHIEDAM - De brandweer in de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, waar Schiedam onder valt, is de snelste van Nederland.

De brandweerlieden hebben gemiddeld 6 minuten nodig om bij een brand te komen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De rijtijd van het korps in de regio Rotterdam-Rijnmond bedraagt 4 minuten en de uitruktijd (nodig om de kazerne te verlaten) 1,7 minuten. Daar komen dan nog wat seconden alarmeringstijd bij om tot de totale responstijd te komen.

De korpsen van de Veiligheidsregio’s Zuid-Holland-Zuid en Zaanstreek-Waterland hadden iets minder rijtijd nodig dan de wagens in onze regio - zij hadden aan 3,5 minuten genoeg - maar in uitruktijd blijken de brandweermensen hier de allersnelsten.

In 2013 was al duidelijk dat in Rotterdam-Rijnmond vlot werd gereageerd op brand. Amsterdam-Amstelland was toen echter sneller. De korpsen van deze veiligheidsregio’s werken met relatief veel beroepskrachten; waar wordt gewerkt met vrijwilligers is in de regel meer tijd nodig om naar een brand te komen.

De brandweer in Drenthe heeft met 9,7 minuten de langzaamste responstijd. Gemiddeld in heel Nederland heeft de brandweer 7,4 minuten nodig om ter plaatse te komen.

 Gerelateerd