De Nieuwe Palmboom wordt weer gewoon De Palmboom

19-12-2017 Nieuws Kor Kegel

SCHIEDAM – De molenaars zijn betrokken geweest bij de naamwijziging. De molen aan de Noordvest 34 krijgt zijn oorspronkelijke naam terug: De Palmboom. Zo heette de brandersmolen tot ze in 1901 afbrandde en er slechts de stomp van de molen resteerde. Bij de wederopbouw – met steun van veel Schiedamse bedrijven en inwoners – werd er in 1993 de naam De Nieuwe Palmboom aan gegeven. Begrijpelijk, maar na verloop van tijd doet zoiets toch gekunsteld aan.

Daarom wordt het weer gewoon De Palmboom en de vrijwillige molenaars zijn het daar dik mee eens. Op maandag 8 januari houdt De Palmboom op een museummolen te zijn. De museumfunctie verhuist een maand later naar De Walvisch, waar de restauratie een zeer eind gevorderd is. Molen De Walvisch herkrijgt zijn functie als molenwinkel en krijgt op de verdiepingen erboven de museale en educatieve activiteiten.

De Palmboom wordt meer documentatiecentrum, archief en bibliotheek, zegt Hugo Boogaard, directeur van Stichting De Schiedamse Molens. “Het wordt een onderzoeksplek voor vrijwilligers die alle Schiedamse molens in beeld gaan brengen, natuurlijk de historie en veranderingen in gebruik, maar ook de verhalen eromheen.’’

Nieuwe molenaars worden opgeleid in De Palmboom. “Naast twee junior-molenaars hebben we momenteel nog drie molenaars in opleiding. In De Palmboom willen we een nieuwe lichting enthousiaste molenaars opleiden voor de molens van Schiedam”, zegt Boogaard.

Kunst komt er ook. Hedendaagse kunstenaars die op een of andere manier iets te maken hebben met molens, krijgen kort lopende verkoopexposities op de begane grond en de eerste verdieping van De Palmboom. Een vast percentage van de kunstverkoop wordt gebruikt voor het onderhoud van de molens

Op woensdagmiddag zijn er rondleidingen. Molengidsen beginnen vanaf De Palmboom een wandeling langs alle stadsmolens. Dan kunnen enkele molens ook beklommen worden. Je krijgt dan echt een ander kijkje op de Schiedamse binnenstad. Vooral voor fotografen interessant!

Elke vrijdag krijgt Rechtstreex een uitgiftepunt in De Palmboom. Dit bedrijf stimuleert de distributie van streekproducten uit de wijde regio en zorgt ook voor afzetplekken van de via internet bestelde pakketten.

De derde zolder van De Palmboom wordt verhuurd als kantoorruimte aan Ham Accountants & Adviseurs. De financieel specialisten zijn al in de molen getrokken.Gerelateerd