Nieuwe Waterweg: van diep naar dieper

28-03-2018 Nieuws Redactie

Foto: Jerry Lampen


SCHIEDAM - De Nieuwe Waterweg en de Botlek worden uitgediept. Afgelopen maandag werd daar het officiële begin mee gemaakt. Doel is dat zeeschepen met een diepgang tot maximaal vijftien meter de Botlekhaven kunnen bereiken. Het project van Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Rotterdam maakt deel uit van het project de Verdieping van de Nieuwe Waterweg. Over een traject van 25 kilometer worden de Nieuwe Waterweg, het Scheur en de Nieuwe Maas verdiept.

Wie meer over dat project wil weten, kan terecht in Futureland. Daar is de tentoonstelling 'Van diep naar dieper’ ingericht. Er valt te zien wat erbij komt kijken wanneer vijf miljoen kuub baggerspecie vrijkomt, terwijl de ruim 130.000 schepen die Rotterdam jaarlijks aandoen dag en nacht het werkgebied doorkruisen. Wanneer zout zeewater niet in de waterleiding mag komen en ook de levering van stroom, gas en telecom via kabels en leidingen op de bodem van de rivier niet onderbroken mag worden. Waar scheepswrakken en explosieven eerst veilig moeten zijn opgeruimd.

Tijdens de Paasdagen biedt Futureland een gevarieerd programma. Op Eerste Paasdag organiseert de Dutch Shark Society twee wandelingen op het Maasvlaktestrand; deelnemers gaan op zoek naar aangespoelde haaien- en roggeneieren. Voorafgaand wordt tijdens een lezing (11.45 en 13.45 uur) alvast de nodige informatie verstrekt. Aansluitend vertrekt de excursie met eigen vervoer naar het strand. Deelname is gratis en aanmelden niet nodig, het aantal deelnemers is echter beperkt.

Fossielenspeurder Walter Langendoen neemt je Tweede Paasdag mee op fossielenexpeditie naar het Maasvlaktestrand. De kans is groot op het vinden van mooie fossielen van 30.000 jaar oud.

Kinderen kunnen deelnemen aan workshops paaseieren schilderen. Joanna Smolarz van Atelier 'Het Kruithuis' gaat met ze aan de slag. Deelname kost € 2,- en aanschuiven kan op ieder gewenst moment tussen elf en vier. Kinderen kunnen ook zelf op pad door het infocentrum met één van de speurtochten.


Gerelateerd