Categorieën

Service

Schiedam coulant naar familie overledene-zonder-geld

Schiedam coulant naar familie overledene-zonder-geld
Nieuws

Schiedam coulant naar familie overledene-zonder-geld

  • Redactie
  • 13-01-2020
  • Nieuws
Schiedam coulant naar familie overledene-zonder-geld

SCHIEDAM - Schiedam doet zijn best om nabestaanden de gelegenheid te bieden afscheid te kunnen nemen van overledenen die het geld niet hebben om hun begrafenis te betalen.

Maar dat wordt niet altijd zo ervaren. Schiedammers actief op twitter liepen vanmorgen een grote kans te stuitten op een bericht van Han de Jonge. Diens broer is afgelopen donderdag overleden. De man was dakloos en leefde op straat. De Jonge beklaagt zich in het bericht over de opstelling van de gemeente. Het bericht werd in enkele uren tijd 270 keer gedeeld en er kwamen tientallen zo niet meer reacties en vragen op.

Wat De Jonge dwars zit is het feit hij geen afscheid mag nemen mag zijn broer. "We weten niet waar hij nu is, we mogen niet aanwezig zijn bij de crematie", zo stelde hij vanmorgen in een bericht. De gemeentelijke overheid heeft de wettelijke taak om een overledene op een ordentelijke manier ter aarde te bestellen als er niemand anders is die dit wil of kan doen.

Een woordvoerder van de gemeente spreekt zojuist tegen dat er geen ruimte is voor de nabestaanden. Hij meldt: "Bij wijze van coulance kunnen de naaste familieleden voorafgaand aan de crematie afscheid nemen van de overledene. Wij hebben hierover contact met de familie." Drie uur na zijn eerste bericht dankt De Jonge de twitteraars voor hun meeleven met zijn ervaring. "De gemeente heeft contact opgenomen en vanuit coulance zijn ze bereid om de zorg van de crematie op zich te nemen en mijn moeder en ik mogen afscheid nemen! Nogmaals dank voor jullie betrokkenheid!!"

Het dispuut zit hem hier in dat de overleden man - hij zal de naam De Jonge hebben - in diepe schulden zat.  De familie heeft de erfenis van de overleden man niet geaccepteerd. Toen de gemeente hen de vraag voorlegde of zij de begrafenis van de overleden broer van Han de Jonge wilden betalen, was de reactie afwijzend.

"Als iemand overlijdt en er blijken geen middelen om de begrafenis of crematie uit te bekostigen, dan zoekt de gemeente contact met de nabestaanden. De vraag aan hen is of zij de kosten willen dragen", zo legt de woordvoerder uit. Die weigering betekende dat de overledene op algemene kosten zal worden gecremeerd. "Die wordt sober uitgevoerd, dus zonder herdenkingsdienst en dergelijke. Er is dan standaard geen mogelijkheid om afscheid te nemen."

Nu zal dit dus worden aangepast, zodat Han de Jonge en zijn moeder wel afscheid kunnen nemen van hun broer en zoon. Wel stelt de gemeente het te betreuren dat de familie via sociale media reageert zoals ze gedaan heeft.

Overigens mengde ook de Nationale Ombudsman zich even in deze zaak, met een vraag om informatie.

PS. Een laatste zin is na eerste plaatsing geschrapt.