Traumateam wil op Zestienhoven blijven

21-05-2017 Nieuws Redactie

Afgelopen zondag assisteerde Traumateam Zuid-West-Nederland bij een medische noodsituatie in Schiedam-West; foto: FlashphotoNL

ROTTERDAM - Als het aan het Traumateam Zuid-West-Nederland ligt, verdwijnen hun helikopters niet van het Rotterdamse vliegveld. Dit maakte RTV Rijnmond op uit een gesprek met Dennis den Hartog, chirurg en eindverantwoordelijke van het team.

''Het is de beste plek'', aldus Den Hartog. De traumahelikopters, en de helikopters van de politie, spelen een essentiële rol in de mogelijke uitbreiding van het aantal - commerciële -  vluchten vanaf het vliegveld. Als bestaande plannen om het maatschappelijke verkeer van de helikopters te verplaatsen naar een eigen helihaven, bijvoorbeeld ten zuiden van Rotterdam worden gerealiseerd, ontstaat er ruimte voor uitbreiding van de zaken- en vakantievluchten vanaf 'Zestienhoven'. De zogenaamde geluidsruimte staat uitbreiding nu niet toe; het vliegveld zit daarmee aan de limiet van wat is toegestaan. 

Afgelopen maand presenteerde verkenner Joost Schrijnen een advies in deze. Eerder deze week schilderde Steven van der Kleij, manager Informatie Capaciteit en Beleid van het vliegveld in een vergadering met de gemeenteraad van Lansingerland ook nog een andere mogelijke gang van zaken. Hij stelde dat als de uitbreiding van de geluidsruimte er niet komt, de helikopters ook niet eeuwig kunnen blijven. 

Arts Den Hartog ziet dat niet zitten. Onder meer de mogelijkheden voor de inname van brandstof en de drukte met windmolens en fabriekspijpen 'op de eilanden' zitten hem niet lekker. Bovendien landt de helikopter nu niet in het centrum van Rotterdam en Den Haag, omdat deze door een auto vna het traumateam worden bediend. Als de uitvalsbasis verhuist zullen die stadscentra ook met een helikopter moeten worden bediend.Gerelateerd