Vijftien auto's en meer in beslag genomen in actie tegen georganiseerde misdaad

17-04-2019 Nieuws Redactie

Foto: politie

ROTTERDAM / SCHIEDAM - Bij een actie gericht op ondermijnende criminaliteit in de Spaanse Polder, nam de politie vandaag vijftien auto’s en een aantal kilo’s softdrugs in beslag.

Het betrof een gezamenlijke actie van de politie, het Openbaar Ministerie, de gemeente Schiedam en de gemeente Rotterdam. Het garagebedrijf dat werd doorzocht is van een 42-jarige man, die eerder veroordeeld werd voor het hebben van een hennepkwekerij, zo meldt de politie. Het OM schat dat hij er tonnen aan verdiend heeft. Er is al beslag gelegd, maar nog onvoldoende om het hele bedrag te dekken. Om een voorbeeld te stellen ('misdaad niet mag lonen') werd beslg gelegd om de auto’s en een scooter.

De politie doorzocht ook enkele opslagboxen. Bij die doorzoekingen werden drie kilo hennep, hennepgoederen en tien kilo waterpijptabak in beslag genomen. Politie en OM hadden informatie ontvangen dat op deze locatie drugs en wapens zouden liggen opgeslagen. Bij eerdere controles op deze locatie trof de politie al gestolen, verboden en drugsgerelateerde goederen aan. Aanvullend op de inbeslagname beoordeelt de gemeente Rotterdam of de opslagbox bestuurlijk gesloten kan worden.

Politie, OM, de twee gemeenten en private partijen trekken samen op in de Spaanse Polder om criminele activiteiten aan te pakken. Al langere tijd zijn deze overheidspartijen constructief in gesprek met bonafide exploitanten van opslagboxen en de branchevereniging. Doel is dat criminele praktijken rondom opslagboxen structureel geen kans meer krijgen in Schiedam en Rotterdam. Hierbij worden onder meer afspraken gemaakt over screening van klanten, instructie van opslagboxmedewerkers en de werkwijze bij incidenten.