Categorieën

Service

Winkels mogen voortaan iedere zondag open zijn

Winkels mogen voortaan iedere zondag open zijn
Winkelen

Winkels mogen voortaan iedere zondag open zijn

  • Kor Kegel
  • 20-12-2017
  • Winkelen
Winkels mogen voortaan iedere zondag open zijn

Het Kasteel van Zuydt kan nu echt op zondagochtend open, zoals de winkelier graag wilde

SCHIEDAM – De gemeenteraad heeft vanavond voet bij stuk gehouden. Winkeliers in heel Schiedam mogen voortaan zelf besluiten of ze op zondag open willen zijn voor het publiek. Ze zijn er niet toe verplicht, de keuze is vrijwillig. Maar het is van belang dat de gemeenteraad het goedvindt. Die vrijheid heeft de raad dankzij de versoepelde Winkelsluitingstijdenwet.

Tegen stemden CDA, CU-SGP, de SP en Andreas Rose. De stemverhouding was 26 tegen 8; CDA’er Karel van Schie was ziek. Het college probeerde de gemeenteraad op andere gedachten te brengen, met als argumenten dat er te weinig tijd voor inspraak is geweest en dat er een ‘tussenbesluit’ moest worden genomen om alsnog inspraak mogelijk te maken, en ook dat het beter zou zijn om de zondagsopening te beperken tot Schiedam-Centrum.

SP-wethouder Alexander van Steenderen moest echter accepteren dat de gemeenteraad stevig wilde doordrukken. Geen halve maatregelen, niet ingewikkeld doen, gewoon voor elke winkelier dezelfde vrijheid – in heel Schiedam. Het raadsbesluit vloeit voort uit een motie van D66-raadslid John van Sliedregt, die eerder met grote meerderheid werd aangenomen.

Er schuilt nog een addertje onder het gras. De Schiedamse gemeenteraad maakt hiermee impliciet een eind aan de zondagsrust en het kan zijn dat het besluit zich niet verdraagt met de wetgeving hierover.