Umpires staken Hermes-DVS - Punjab

22-08-2020 Sport Redactie/De Schiedammer Online


CRICKET - De T20 cricketwedstrijden - over 20 overs in plaats van de gebruikelijke vijftig overs - leveren doorgaans wedstrijden met veel sportief vuurwerk op, die ook het grote publiek warm moeten maken voor de 'king of sports'. Afgelopen zaterdag was de T20-derby tussen Excelsior'20 en Hermes-DVS het schoolvoorbeeld van een aantrekkelijke tevens gezellige wedstrijd. Vermakelijke geluiden die een dj-produceert als bijvoorbeeld de palen uit de grond gebowled worden of als een fielder een niet te missen vangbal 'dropt' onderstrepen de sportieve gezelligheid.

Helaas is de beleving niet bij alle top-teams in ons land hetzelfde. Punjab uit Rotterdam-Zuid was gisteravond voor een T20-wedstrijd op bezoek bij Hermes-DVS. Thuisploeg Hermes begon met batten. Dan kan het voorkomen dat een runnende batsman en een bowler elkaar op de mat in de weg lopen. De batsman met het doel een run out te voorkomen, de bowler met het tegenovergestelde doel. Dat hoort bij wedstrijdsport: tegenovergestelde belangen en daar hoor je volwassen en sportief mee om te gaan. 

Zo ontstaan er meer situaties in een wedstrijd waar je volwassen mee dient om te gaan. Een tweede voorbeeld van gisteren: batsman Olivier Elenbaas zou volgens Punjab-wicketkeeper Mohsin Bajwa uit zijn (caught behind). De umpire was heel stellig in zijn oordeel dat dit niet zo was. De wicketkeeper zette zijn protest kracht bij door met zijn handschoenen te gooien.

Op de Facebook-pagina Hermes Lijf, waarop door een lid van de club de tussenstanden worden doorgegeven, lezen wij: "Goed. Er slaan weer wat stoppen door hier. Kunnen we gewoon keer voorbeeld stellen en van veld aflopen?" Oud-speler Henk Kornet vraagt hierop: "Wat dan?" Hermes Lijf antwoordt: "Weer een wicketkeeper met kort lontje Henk."

Dat was niets teveel gezegd. Uiteindelijk zette de wicketkeeper zijn helm af en zette hij de achtervolging van Hermes-batsman Olivier Elenbaas. Het publiek was getuige van de vechtpartij tussen beiden. Overigens, niet alleen het publiek was getuige maar ook een fotojournalist voor het AD/RD, dat vandaag in de regiobijlage - geïllustreerd met twee foto's - aandacht aan het incident besteedt. 

Een toeschouwer (naam bij de redactie bekend): "Het was lekker weer gisteravond en er was genoeg publiek, dat zin had in een leuke cricketwedstrijd. Je kunt ook zeggen: er waren heel veel getuigen van wat zich heeft afgespeeld. Helaas ook een aantal jeugdspelers van Hermes die aan het trainen waren en die zagen hoe het niet moet! Een batsman van Hermes die over vijftig meter over het veld werd nagezeten door de wicketkeeper van Punjab, en ook heel erg, geen teamgenoot van Punjab die de wicketkeeper ervan afhoudt om te vechten. Let wel, het was een eenzijdige vechtpartij. De batsman van Hermes was om zo te zeggen de afwerende partij." 

De wedstrijd werd gestaakt door de umpires bij een stand van 73.2.11. Ibrahim Yokobi  44 not out en Olivier Elenbaas 12 not out. 

De umpires hebben van de ongeregeldheden een rapport opgemaakt. Hermes-DVS cricket-voorzitter Jaco van Giezen spreekt van een vervelende situatie. De club heeft een eigen rapport naar de KNCB gestuurd, maar dat is standaardprocedure dat je in een dergelijke situatie als club een rapport van het gebeurde opstelt en bij de cricketbond indient. "Het is uiteraard aan de KNCB om een oordeel te vellen, maar ik ga er niet vanuit dat het voor ons team en voor ons als club consequenties heeft", aldus Van Giezen.

Hermes-DVS speelt zondag 23 augustus, aanvang 11.00 uur thuis in de Hoofdklasse de wedstrijd tegen mede-koploper Groen en Wit.

Sparta - Excelsior'20
Excelsior'20 speelde gisteren in de T20-competitie uit tegen Sparta. De thuisploeg won de toss en begon met batten. Dat leverde na twintig overs 162 runs op voor het verlies van 6 wickets. Excelsior'20 haalde dit aantal niet en ging zonder punten terug naar Schiedam. De geel-zwarten kwamen tot een totaal van 147 voor 7. De hoogste scores aan bat waren voor Roel Verhagen met 51 runs en Lorenzo Ingram met 34 runs.

Excelsior'20 speelt zondag 23 augustus, aanvang 11.00 uur uit in Rotterdam de Topklasse-wedstrijd tegen VOC.
 Gerelateerd