Volleybalmannen onderuit tegen Canada

14-09-2018 Sport Redactie

Foto: Nevobo

SCHIEDAM - Het Nederlands vollebalteam is het wereldkampioenschap slecht begonnen. De 'lange mannen' konden in Ruse (Bulgarije) niet op tegen Canada, de nummer 6 van de wereld. Het werd na 15-25, 23-25 en 18-25 drie-nul.

Nederland, 25ste op de wereldranglijst, doet voor het eerst sinds 2002 weer mee aan het WK. Oranje is ingedeeld in een poule met behalve Canada ook olympisch kampioen Brazilië (1), Frankrijk (9), Egypte (13) en China (20). Van de zes ploegen gaan de eerste vier teams door naar de volgende fase.

Schiedammer Wessel Keemink begon op de reservebank naast bondscoach Gido Vermeulen. De eerste set op het WK was er voor het Nederlands team een om snel te vergeten. Al op  1-5 was er de eerste time-out en Nederland kreeg de vroege achterstand niet meer gedicht. Na een kleine opleving kwam Oranje tot op drie punten (6-9), maar bij de tweede technische time-out was het gat al opgelopen tot 9-16. Vermeulen bracht enkele wissels in, maar die konden niet voorkomen dat Nicholas Hoag 15-25 scoorde.

In de tweede set kwam Nederland volleyballend veel beter in het spel. De start was opnieuw slecht (1-4) maar gedurende de set ging het steeds beter lopen. Abdelaziz en Diefenbach namen hun team op sleeptouw, en met de invallers Maarten van Garderen en Jeroen Rauwerdink liep Oranje zelfs uit naar een 18-16 voorsprong. Tot 22-22 had Nederland alle uitzicht op setwinst, maar na een totaal mislukte service van Ter Horst en een in het blok geslagen aanval van Abdelaziz kwam Canada op 22-24. Oranje werkte nog een Canadees setpoint weg, maar bezweek op het tweede toen de ingekomen Wouter ter Maat fout serveerde.

Voor de derde keer op rij was de start van de set slecht voor Nederland: 1-4. Op 15-18 mocht Oranje nog hopen op een wonder, maar het spel was te slordig om aanspraak te maken op setwinst. Canada, dat sterk serveerde vandaag, had de wedstrijd onder controle en maakte het karwei koeltjes af na een score van Sharone Vernon-Evans: 18-25.

Vandaag speelt het team tegen China.Gerelateerd