'Stedelijk' wint Museumprijs

17-05-2019 Uit Redactie

Foto's: Aad Hoogendoorn, Roy Beusker en Arthur van Hienen

Laatste nieuws: Het Stedelijk Museum Schiedam kreeg 39 procent van de stemmen. Museum Rotterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven eindigden vrijwel gelijk met respectievelijk 30 procent en 31 procent van de stemmen.

SCHIEDAM – Het Stedelijk Museum Schiedam is winnaar van de Museumprijs 2019. In een rechtstreekse uitzending van de 5 Uur Show op RTL 4 is dat zojuist bekendgemaakt.

De prijs levert het Schiedamse museum voor beeldende kunst een geldprijs op van honderdduizend euro, die zal worden aangewend voor de verbetering/verfraaiing van het plein voor het museum. Ambitie is om dit een gastvrijer aanzien te geven.

Met het winnen van de prijs bewijst de Schiedamse instelling dat ook musea uit kleinere plaatsen een publieksprijs kunnen winnen; de Museumprijs wordt vergeven op basis van het aantal stemmen uit het land. 'Schiedam' nam het in deze op tegen 'Rotterdam' en 'Eindhoven'. Met een enthousiaste, bijna fanatieke campagne werden Schiedammers persoonlijk benaderd om te stemmen en ook om zich ambassadeur van 'de Schiedamse zaak' te weten. Zo ontstond een sneeuwbaleffect waarmee de concurrentie werd afgetroefd.

Overigens was er ook vervelend nieuws voor het museum: een bedreiging. Op Facebook kondigde iemand aan het werk 'Grey, Orange on Maroon, nummer acht' te willen beschadigen. Daarop werd de tentoonstelling Rothko & ik rond dit schilderij van de kunstenaar Mark Rothko gesloten. De politie is de bedreiger op het spoor.

PS. De tentoonstelling Rothko & ik is ook vandaag niet te bezichtigen.

Bekijk de foto'sGerelateerd