Piet Paaltjens blijft boeien

28-10-2017 Uit Redactie

SCHIEDAM - De Piet Paaltjens Parade is zijn tweede weekend in gegaan. Morgen verzorgt Jan Rot een 'intiem huiskamerconcert' in de oude drukkerij Roelants, waar honderdvijftig jaar geleden Snikken en Grimlachjes van de Schiedamse dichter/schrijver werd gedrukt.

De huidige bewoners van het pand stellen hun deuren open voor de zanger/componist en tekstdichter, en zijn gevolg, muziek- en tekstliefhebbers dus. Rot speelt ook zijn Piet Paaltjes-lied, te vinden op de cd die voor de Parade werd uitgegeven. Een cd met twaalf nummers, geïnspireerd op gedichten van Haverschmidt. Behalve Rot werkten ook Aafke Romeijn, Spinvis, Freek de Jonge, Clean Pete en anderen mee aan de opnames van Excelsior Recordings.

Ook morgen laten Gijs van Rij en Arnon Grünberg van zich horen. Van Rij brengt 's middags in de Korenbeurs een showtje met muziek, weetjes en voordrachten, onder het thema Piet Paaltjens. 's Avonds verzorgt Grünberg een lezing. De schrijver is gefascineerd door Haverschmidt. "Er ging een wereld voor me open", aldus Grünberg, vertellend over toen hij Snikken en Grimlachjes las.

Theo Schilthuizen, directeur van organisator Bibliotheek Schiedam, deed bij Stadsomroep Schiedam een boekje over waarom Paaltjens/Haverschmidt hem en anderen zo boeit.Gerelateerd