Aantal hypotheekaanvragen onder 55-plussers stijgt explosief

03-03-2020 Wonen Redactie


SCHIEDAM - De Hypotheker in Schiedam constateert een forse stigjing in het aantal hypotheekaanvragen van 55-plussers. In het laatste kwartaal van vorig jaar nam bij deze keten van hypotheekadviseurs het aantal aanvragen van deze groep met bijna een kwart toe ten opzichte van voorgaand kwartaal.

Ruim de helft (53,6 procent) van deze 55-plussers kiest er voor de hypotheek over te sluiten of te verhogen om de woning te verbouwen of te verduurzamen. De trend zet zich begin dit jaar voort. Zo steeg het aantal hypotheekaanvragen van 55-plussers in januari met 17,6 procent in vergelijking met een jaar eerder. In februari zijn er door deze groep zelfs 33 procent meer hypotheken aangevraagd. Bij hypotheekaanvragen voor oversluiten en woningverbetering is sprake van een toename van maar liefst 82 procent, zo meldt adviesketen De Hypotheker, dat de aanvragen die het binnenkreeg op een rijtje zette.

“Het is niet ongewoon dat er aan het begin van een nieuw jaar sprake is van een piek in het aantal hypotheekaanvragen", zegt Pieter Jan Dekker, franchisenemer van vestiging van De Hypotheker op de Broersvest. "Maar zo’n sterke stijging hebben we nog niet eerder gezien. Vooral de groep 55-plussers is zeer actief op de woningmarkt. Veel oudere huizenbezitters kiezen ervoor hun hypotheek over te sluiten of hun woning te verbouwen. Bovendien is de hypotheekrente in de afgelopen weken opnieuw gedaald. Dat heeft een positief effect op de maandlasten bij het kopen van een woning of het oversluiten van de hypotheek. Gezien de afnemende economische groei is het einde van deze daling waarschijnlijk nog niet in zicht”, aldus Dekker.

In het vierde kwartaal van 2019 werden landelijk bij De Hypotheker in totaal zestien procent meer hypotheekaanvragen gedaan dan in het derde kwartaal. Ook bij andere leeftijdscategorieën is sprake van een stijging van het aantal hypotheekaanvragen, al is dit minder explosief dan bij 55-plussers. Bij huizenkopers- en bezitters in de leeftijd van 45 tot 55 jaar steeg het aantal hypotheekaanvragen met bijna een vijfde, bij de leeftijd 35 tot 45 jaar was sprake van een stijging van 16,8 procent. De kleinste stijging deed zich voor bij huizenkopers- en bezitters tussen 25 en 35 jaar (+3,5 procent). Deze groep zit veelal in een vroeg stadium van hun hypotheek waardoor oversluiten nog niet voordelig is, aldus De Hypotheker.

De groeiende oversluitmarkt en de lage rentestand zijn volgens De Hypotheker de belangrijkste oorzaken van de sterke stijging van het aantal hypotheekaanvragen. In februari bereikte de lange hypotheekrente van dertig jaar een nieuwe mijlpaal en daalde tot onder twee procent. Volgens De Hypotheker waren de renteverschillen niet eerder zo klein.

PS. Na eerste plaatsing zijn enkele passages in dit stuk aangepast, ter verduidelijking.Gerelateerd