DSW-directeur: Zonder moraal is het makkelijk frauderend verdienen in zorg

02-01-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM – DSW-directeur Aad de Groot trekt vanavond in Nieuwsuur aan de bel over zorgfraude. Bel? Zeg maar een noodklok. Want de problemen worden steeds groter, aldus De Groot.

"Als je makkelijk geld wilt verdienen, en je hebt geen moraal, dan begin je een zorgonderneming", zegt hij vanavond op tv.

De controle op frauderende zorgbureaus faalt, zo constateert Nieuwsuur, dat vanavond voor het eerst vanaf half tien te zien is. Er zijn veel meer fraudeurs dan het Openbaar Ministerie aankan, en het wordt nieuwe fraudeurs veel te makkelijk gemaakt. Het OM doet in Nederland enkele tientallen zorgfraudezaken per jaar, maar alleen verzekeraar DSW liep in het afgelopen jaar al tegen vierhonderd verschillende zorgbureaus aan waarbij fraude wordt vermoed. Het OM heeft niet de capaciteit om dat aan te pakken, zo blijkt uit de reportage.

OM en zorgverzekeraars schatten dat jaarlijks honderden miljoenen euro's in de zakken van fraudeurs verdwijnen. "Eigenlijk is het voor zo'n zorgbureau op dit moment risicoloos frauderen. Er zit geen sanctie op", aldus De Groot in Nieuwsuur.Gerelateerd