Plan: huisartsenpost op de dag open voor Corona-patiënten

17-03-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM - Er zijn vergevorderde plannen voor de inrichting van een zogenaamde 'dag-HAP' in Schiedam. Deze zou zich speciaal moeten richten op Coronapatiënten.

De dag-HAP zou moeten openen in de bestaande huisartsenpost in het Franciscus Vlietland en zou mogelijk morgen al functioneren.

Met de dag-HAP willen de huisartsen en het Regionaal Overleg Acute Zorg een antwoord geven op het tekort aan mondkapjes - zie dit artikel - en tegenwicht bieden aan overbelasting van huisartsen.

Het idee is dat huisartsen patiënten die zich melden na triage door kunnen sturen naar de dag-HAP als er een serieuze verdenking van Corona is. Op de nieuwe post kan de patiënt op een veilige manier onderzocht worden op aanwezigheid van het virus en kan snel een behandeling worden ingesteld. Op de 'Coronapost' gaan de huisartsen uit Schiedam, Vlaardingen en Maassluis werken. Hen is gevraagd wanneer zij een dienst op de dag-HAP kunnen draaien. Ook waarnemers en assistenten doen mee.

Als openingstijden voor het nieuwe initiatief wordt gedacht aan de werkdag, van negen tot vier. Zodoende blijft er twee keer een uur over om de huisartsenpost gereed te maken voor de omschakeling van reguliere - en dus in de nacht en het weekend functionerende post - naar dag-HAP.

Ook in Delft wordt een dag-HAP ingericht.

PS. Dit artikel is na eerste plaatsing aangepast.Gerelateerd