Verhoopte daling Coronabesmettingen nog niet in zicht

02-11-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM - In Schiedam is nog altijd geen sprake van verminderde besmetting met het Coronavirus.

Dat lijkt de enige conclusie als de testresultaten die het RIVM dagelijks bekendmaakt, als maatlat worden genomen. Vandaag worden door het rijksinstituut 89 besmettingen met het virus in de stad gemeld.

Gisteren waren dat er 95, eergisteren 78, op vrijdag 73 en op donderdag 89.

Goed nieuws is er ook: ook vandaag meldt de RIVM geen ziekenhuisopnames of sterfgevallen van Schiedammers. Woensdag werden er voor het laatst Schiedammers opgenomen in het ziekenhuis vanwege Corona.

Het is nog onduidelijk in hoeverre de vertraging in de uitslagen die de GGD Rotterdam-Rijnmond zaterdag meldde, van invloed is op het verloop van de cijfers in Schiedam. Een technische storing bij een van de laboratoria die de tests afgenomen in de Fokkerstraat verwerkt, maakte dat een flink aantal testuitslagen van Schiedammers vertraagd zijn doorgekomen. Het zou met name gaan om tests die afgelopen woensdag en donderdag zijn afgenomen. De GGD kon vandaag niet zeggen of en welke invloed de vertraging op het verloop van de Schiedamse cijfers hebben.

In de afgelopen week werden 576 Schiedammers positief getest. Dat betekent - ter vergelijking met andere gemeenten - per honderdduizend Schiedammers een aantal van 729 besmettingen. Na Bunschoten, Albrandswaard, Alblasserdam en Vlaardingen is Schiedam de stad met relatief de meeste besmettingen afgelopen week.

In heel Nederland duidt de ontwikkeling toch op een neergaande tendens. Het RIVM meldt vandaag 8306 mensen die positief getest werden op Corona, weer minder dan de 8740 van gisteren. Vorige week lag het aantal steevast boven de tienduizend. Het aantal gerapporteerde ziekenhuisopnames vanwege het virus kwam wel iets hoger uit, met 239 mensen. In de ziekenhuizen moesten er 47 mensen naar de Intensive Care; gisteren waren dat er 58, eergisteren 76.

Het overlijden van 29 mensen als gevolg van besmetting met Corona werd de afgelopen 24 uur gemeld. Gisteren waren er 39 overledenen te betreuren.Gerelateerd