Munckhof krijgt erkenning als sociaal onderneming

26-10-2017 Nieuws Redactie

Foto: Munckhof

SCHIEDAM - Het bewijs is geleverd: Munckhof is een sociale onderneming. TNO zette de personenvervoerder op de hoogste tree van zijn Prestatieladder Socialer Ondernemen.

Het landelijke bedrijf, met een vestiging op Vijfsluizen, wordt betiteld als 'koploper in het bieden van werkgelegenheid aan mensen met een kwetsbare arbeidspositie'. Dekra deed de onafhankelijke toetsing die Munckhof op de prestatieladder dit predicaat brengt. De vervoerder levert volgens de onderzoekers 'op duurzame wijze een bovengemiddelde bijdrage op het gebied van sociaal ondernemen'.

Tom Roefs, algemeen directeur van Munckhof, reageert opgetogen over de erkenning. “We zijn blij dat we de PSO-certificering ontvangen hebben. Iedere organisatie kan natuurlijk roepen dat ze sociaal ondernemen, maar door deze onafhankelijke certificering kunnen wij ook aantonen dat we dit doen." Sociaal wil het bedrijf ook zijn in de samenwerking met leveranciers en partners. Het gaat volgens Roefs bijzonder op zoek naar partners 'die hetzelfde doel nastreven'.

Behalve het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is het belangrijk om verder te investeren in deze medewerkers, aldus de Munckhof-directeur. “Medewerkers volgen altijd een inwerktraject waarbij alle aspecten van de werkzaamheden, onder begeleiding van een persoonlijke mentor, aan bod komen." Ook worden er opleidingen en cursussen verzorgd die van belang zijn voor een optimale uitvoering van de functie. "Deze werkwijze laat samen met de PSO-certificering zien dat we sociaal werkgeverschap belangrijk vinden en hier concreet invulling aan geven”, aldus Roefs.

De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een meetinstrument én keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet- en zichtbaar maakt. TNO en PSO-Nederland hebben in nauwe samenwerking met de markt, de 'ladder' volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten vanaf 2010 (door)ontwikkeld. De PSO is inmiddels uitgegroeid tot de landelijke norm voor sociaal ondernemen.

Munckhof vervoert naar eigen zeggen dagelijks zo'n twintigduizend mensen. Het zet daartoe 1100 eigen en 1400 ingehuurde voertuigen in. Het bedrijf met een hoofdkantoor in Horst biedt zakelijk reizen in binnen- en buitenland, 'voor zowel publieke als private sector', net als zorggerelateerd personenvervoer en pendeldiensten voor de toeristische en recreatieve sector. Verder kan het logistiek vervoersmanagement doen rondom kleine en grote evenementen en biedt het 'mobiliteitsoplossingen' aan onderwijsinstellingen. Bij het bedrijf werken op 24 vestigingen in totaal vijftienhonderd mensen. Het Schiedamse kantoor is te vinden aan de Jan van Galenstraat.


Gerelateerd