Dominicanen vierhonderd jaar in Schiedam

25-01-2016 Nieuws Redactie

Foto: Dominicaans Studiecentrum

SCHIEDAM - Vierhonderd jaar werken er paters dominicanen in Schiedam. In 1616 vestigde Gaspar Luypaert zich in de stad; hij herstelde daarmee de dominicaanse aanwezigheid in de Noordelijke Nederlanden. Hier wordt dit jaar in Schiedam bij stilgestaan.

Aanstaande zondag vangt het jubileumjaar aan met een feestelijke eucharistieviering in de St.Jan de Doper-Visitatiekerk op het Lieftinckplein (bij de Nolenslaan). Na de viering wordt in dezelfde kerk een tentoonstelling geopend. Daarin wordt de vierhonderd jaar geschiedenis van de dominicanen in Schiedam getoond, onder meer met foto's en afbeeldingen van de paters in en rond de kerken waar zij werkten: de Havenkerk op de Lange Haven, de Singelkerk en recenter tijden in Nieuwland de St. Jan de Doper, waar later de gemeenschap van de Visitatiekerk bij introk.

Ook dominicanessen staan op de kiek. Zij kwamen in 1846 naar Schiedam. Zij gingen aan het werk in scholen, het weeshuis en het Liduinagesticht (nu zorgcentrum Frankeland). Hun rol wordt op 21 februari uit de doeken gedaan tijdens een lezing van de dominicaanse zuster Baptiste Tuin.

In 1616 kwam de eerste dominicaan naar Schiedam. Het was in de tijd dat Nederland vooral protestants was, midden in de Tachtigjarige Oorlog. De katholieken hadden hun kerkdiensten uitsluitend in schuilkerken. Gaspar Luypaert (of Casper Luipaerdt) kwam uit Antwerpen en was de eerste van een grote groep paters van de orde van de dominicanen die woonden en werkten in Schiedam.

Vandaag de dag is nog één pater dominicaan werkzaam in Schiedam: pater Leo de Jong. Hij zal de tentoonstelling openen, even na twaalven.

Op 9 maart verzorgt De Jong o.p. (zoals dat zo mooi heet bij een religieus, van Ordo Praedicatorum, Orde van de Predikheren) een lezing over het achthonderd-jarig bestaan van de orde, internationaal, een feit dat ook dit jaar wordt gevierd. Vanaf half drie, eveneens in de kerk bij de Nolenslaan.

Een feestcomité heeft een flink jubileumprogramma opgesteld. Dit is gebaseerd op de dominicaanse pijlers van studie, verkondiging, vieren en gebed.

Gerelateerd