Categorieën

Service

Duizendknoop bedreigt Sportfondsenbad - en omgeving

Duizendknoop bedreigt Sportfondsenbad - en omgeving
Wonen

Duizendknoop bedreigt Sportfondsenbad - en omgeving

  • Redactie
  • 23-07-2016
  • Wonen
Duizendknoop bedreigt Sportfondsenbad - en omgeving

De Japanse duizendknoop groeit en bloeit rond het Sportfondsenbad

SCHIEDAM – Wordt de Japanse duizendknoop de nagel aan de doodskist van het voormalige Sportfondsenbad? De exotische plant is gesignaleerd rond de bouwval in Schiedam-West en dreigt schuren en op termijn woningen in de buurt aan te tasten.

Maar hopelijk stort als eerste het zwembad zelf in, stelt Bernard Boode, voorzitter van stichting Het Dak Op, dat ooit toneelvoorstellingen organiseerde in het bad, maar nu werk maakt van de definitieve sloop ervan. Dat is niet onmogelijk. “Het is een echte teringlijer”, zegt Boode. “De plant woekert en kan zich dwars door asfalt en steen heenwerken. Als hij zich eenmaal gevestigd heeft, is hij haast niet weg te krijgen. Wortels gaan drie, vier meter de grond in en als er daarvan maar tien centimeter achterblijft op het moment dat je gaat ruimen, dan groeit hij het jaar daarop gewoon weer verder.” Bovendien: van de duizendknopen is het juist de Japanse die zich bij het bad manifesteert, juist de meest agressieve van de drie duizendknoopfamilies. Volgens de International Union for Conservation of Nature and Nutural Resources (IUCN) hoort de plant tot de 'honderd meest invasieve soorten ter wereld', zoals dat dan heet.

Dat is allemaal heel spijtig, maar ergens komt het Boode en de omwonenden die strijden voor de sanering van de bouwval ook wel goed uit. “Erg vervelend ja”, zegt buurman Boode met een grijns, die doet vermoeden dat de komst van de plant naar het binnenterrein achter de BK-laan, misschien niet helemaal toevallig is. Maar dat zegt meer over de toehoorder/-kijker dan de omwonenden. “Nee, ik weet van geen opzet af, noch van iemand die dit soort plannen had.”

Want de buren, ooit creatief met allerlei activiteiten in en om het bad, zoals toneelvoorstellingen, maken zich nu hard voor de sloop van de bak die het zwembad is. Zij presenteerden vorig jaar een plan, waarin het zwembad zo ongeveer in de kuip van het bad zou worden gestort. Daarna zou er een soort badpark moeten worden gecreëerd. Kosten: 80.000 euro voor de sloop en 450.000 voor de aanleg van het park.

De gemeente Schiedam heeft nog niet toegehapt, aldus Boode. Jarenlang zijn er al gesprekken over gaande, maar de stad wil gewoon geen geld uittrekken voor de sanering. “Voor de gemeente is het gewoon een particulier pand, waar ze verder geen bemoeienis mee heeft”, aldus Boode.

Slechts in geval van gevaar voor de veiligheid van de buurt wil de gemeentelijke overheid ingrijpen. Zo gebeurde onlangs toen na de hoosbuien in juni bleek dat er olie boven kwam borrelen op het pad dat het zwembad omringt. “De gemeente heeft de tegels gelicht, de olie met zand afgedekt en de rekening naar meneer Tóth gestuurd. Die deze vervolgens op de stapel legt om nooit te betalen.” George Tóth was lange tijd eigenaar van het pand, dat in de jaren 90 zijn functie als zwembad verloor. Na het faillissement van Tóth, die een forse vastgoedportefeuille in Schiedam had, werd het bedrijf TBZ in Leusden eigenaar van het pand. En stelde vervolgens Tóth aan als beheerder.

Een ander punt dat door de bewoners als een soort troefkaart wordt uitgespeeld, is de brandveiligheid. In 2010 brak er brand uit in het zwembad, en dat blijft een risico. Tot dusver niet genoeg voor de gemeentelijke overheid om op te treden.

Daar komt dus nu de duizendknoop bij. Volgens Boode moet er iets gebeuren. Maar bestrijding van de plant is lastig en kan slechts door een uitgekiend regime. Het gaat dan om een combinatie van maaien, liefst eens per vier weken, bedekken en met bestrijdingsmiddelen bewerken. Vooralsnog is onduidelijk wie dit werk op zich gaat nemen.