Julia en Noah populairste kindernamen

06-01-2022 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Julia en Noah zijn de populairste namen in de provincie Zuid-Holland. Net als in Nederland.

Afgelopen kalenderjaar kregen 945 jongetjes de naam Noah, en 753 meisjes de naam Julia, zo maakt de Sociale Verzekeringsbank bekend. Noah was ook in 2020 de meest gewilde jongensnaam; bij de meisjes was dat toen Emma.

Die naam komt in Nederland nu op stek drie, en in Zuid-Holland niet meer bij de eerste tien. Olivia is in onze streken de op een na populairste meisjesnaam (in heel Nederland de op vier na). Op plek drie in onze regio komt Mila, in heel het land de op een na meest geliefde naam voor een meisje afgelopen jaar. Gewild in onze provincie zijn ook de namen Sophie, Nora en Sara, in die volgorde vier, vijf en zes in het rijtje. In Nederland staan die drie namen respectievelijk op zes, vier en niet in de top 10 die de SVB bekendmaakt. Om de meisjes top-10 af te maken: in onze regio zijn dat Milou, Zoë, Yara en Noor. De eerste drie daarvan zijn in Nederland de nummers acht, negen en tien; Noor ontbreekt in de Nederlandse top-10. In plaats daarvan is Tess in Zuid-Holland minder gewild dan in Nederland, waar zij afgelopen jaar op zeven eindigt. In totaal werden er volgens de SVB 86.530 meisjes geboren in Nederland, tot en met november.

Bij de jongens staat in onze streken Liam op plek twee en Adam op drie. Deze namen zijn in Nederland minder gewild, met Liam daar op zes en Adam niet in de top-10. De in Nederland populaire naam Lucas moet in onze regio dus genoemde drie voor laten gaan in populariteit. Nummer drie landelijk, Sem, komt in Zuid-Holland niet tussen de tien meest gewilde jongensnamen.

In Zuid-Holland staat James op vijf, Levi op zes en Zayn op zeven. Daarna volgen Luca, Mason en Milan. De naam Daan, in het land nummer vier, komt in dit regioale rijtje niet voor, net zo min als Finn, landelijk op nummer acht. In plaats daarvan halen Zayn en Mason landelijk de top-10 niet.

In de eerste elf maanden van het jaar werden 90.943 jongens geboren in Nederland, aanzienlijk meer dan dat er meisjes ter wereld kwamen.

In andere provincies doen andere namen het goed. In Groningen zijn Daan en Sophie de populairste namen, terwijl Jurre en Lieke de lijst aanvoeren in Friesland. In Drenthe zijn Daan en Milou het vaakst gegeven en in Overijssel Daan en Mila. In Flevoland zijn Noah en Olivia het populairst en in Gelderland Noah en Julia. Lucas en Julia zijn in Utrecht het populairst en Noah en Olivia zijn dat in Noord-Holland. Zuid-Holland laat zien dat Noah en Julia ook daar de meest gegeven namen zijn. In Zeeland zijn Johannes en Julia het populairst. Finn en Julia voeren de lijst aan in Noord-Brabant en in Limburg zijn Noah en Emma het populairst.

Gerrit Bloothooft, naamkundige aan de Universiteit Utrecht, ziet een internationale trend: "De populariteit van voornamen in Nederland staat niet op zichzelf. De nummer 1 bij de jongens Noah (voor de derde keer op één) is een internationale topnaam, net zoals Lucas, Liam, James en Finn. De helft van de top-10 jongensnamen was er tien jaar geleden ook al bij: Lucas, Sem, Daan, Levi en Milan. Bij de meisjes maken Emma, Julia en Sophie al tien jaar de dienst uit, met dit keer Julia als winnaar. Ook dit zijn internationaal populaire namen, net zoals Mila en de nu snel opkomende Olivia. 
Vooral Amerika lijkt daarbij het voorbeeld te geven. Daarnaast is het opvallend dat oudtestamentische - en korte - namen zoals Sem, Levi, Saar en Sara in trek zijn. Typisch Nederlandse voorkeuren in de top-10 zijn alleen Sem, Daan en Milou. Veranderingen in populariteit gaan langzaam maar gestaag: pas na zo'n 25 jaar - een generatie - zien we weer een nieuwe toplijst."

De SVB publiceert elk jaar een overzicht van de meest populaire kindernamen. De SVB keert ieder kwartaal de kinderbijslag uit, die wordt aangevraagd wanneer een baby wordt geboren. Om de privacy te kunnen waarborgen geeft de SVB alleen namen weer die minimaal 25 keer gegeven zijn. 

Zie ook dit artikel over de kindernamen van 2020.Gerelateerd