Nieuwbouw moet Oost doen opleven

12-01-2016 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Er komen 148 nieuwe woningen in de Wetenschappersbuurt. Daarvoor worden eerst 293 woningen gesloopt in straten vernoemd naar wetenschappers als Fulton, Dalton, Zamenhof en Morse. B&W stellen dit voor aan de gemeenteraad.

De nieuwbouwplannen moeten de buurt een uitweg bieden uit de verloedering die nu dreigt - en ook al gaande is. “Oost voert de verkeerde lijstjes aan”, aldus wethouder Alexander van Steenderen. Hij wil zorgen voor een betere mix van huur- en koopwoningen en daardoor een beter leefklimaat. “Schiedam is er goed in om mensen de kans te bieden op sociale stijging. Maar als ze dan wat meer koopkracht hebben, vertrekken ze.” Door wijkbewoners die het goed doen de kans te bieden in de wijk te blijven wonen, blijft ook de sociale cohesie in Schiedam-Oost intact.

De nieuwbouw zal bestaan uit 74 sociale huurwoningen en 74 'bereikbare koopwoningen'. Het worden grondgebonden eengezinswoningen. Verder zal Woonplus 73 woningen in de wijk opknappen.

Het project krijgt een ruimte looptijd van een jaar of vijf, zes. In 2017 zullen de eerste nieuwbouwhuizen worden opgeleverd. Era Contour wordt de ontwikkelaar.

Heeft de buurt nu nog 68 procent sociale huurwoningen, na de grote revitalisatieslag zal dat zijn gezakt tot veertig procent, aldus Van Steenderen. Hij verwacht dat de straatnamen van de wetenschappers zullen blijven bestaan.

Gerelateerd