Categorieën

Service

Restauratie De Nieuwe Palmboom op schema

Restauratie De Nieuwe Palmboom op schema
Uit

Restauratie De Nieuwe Palmboom op schema

  • Redactie
  • 05-03-2017
  • Uit
Restauratie De Nieuwe Palmboom op schema

De Nieuwe Palmboom staat in de steigers, maar door het zeildoek valt dat niet op

SCHIEDAM – Zes weken na de bekendmaking ligt de restauratie van De Nieuwe Palmboom goed op schema. De tamelijk zachte winter heeft geen vertraging opgeleverd. Achter het witte zeildoek wordt stevig doorgewerkt aan het uithakken van de voegen en het vervangen van kapotte stenen.

De restauratie van de museummolen zal tot in de zomer duren, is de verwachting. Onderdeel van de klus is het teren van de onderkant van de balie. De Nieuwe Palmboom wordt aan het eind van de restauratie voorzien van nieuwe floodlights met LED-lampen, wat in de avonduren een fraai schouwspel zal opleveren.  

Het molenmuseum blijft ondertussen gewoon open. Alleen zal de molen tijdens de restauratie enige tijd niet kunnen draaien. Stichting De Schiedamse Molens wil die periode van stilstand zo kort mogelijk laten duren en daarom volgt het opnieuw voegen onmiddellijk na het uithakken.  

De originele gevelsteen wordt vervangen door een replica. De steen is sterk verweerd en niet te herstellen. Maar de steen wordt wel bewaard. Samen met gevelstenen van enkele verdwenen Schiedamse molens wordt hij in De Nieuwe Palmboom tentoongesteld. Deze gevelstenen behoren tot de historische collectie van het Stedelijk Museum Schiedam.

De restauratie is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Schiedam, de provincie Zuid-Holland, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en Stichting De Groot Fonds.

ps. Dit artikel is na publicatie aangepast, met name de passage over het enige tijd niet kunnen draaien tijdens de restauratie

Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Schiedamseweg 53, Vlaardingen

Meer over Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. →