Categorieën

Service

Schiedam: economisch een echte zeventjesstad

Schiedam: economisch een echte zeventjesstad
Nieuws

Schiedam: economisch een echte zeventjesstad

  • Redactie
  • 05-02-2021
  • Nieuws
Schiedam: economisch een echte zeventjesstad

SCHIEDAM – Schiedammers hoor je zelden of nooit snoeven over het bedrijfsleven en de economische activiteit in de stad – of het moeten mensen zijn die dat voor hun beroep doen. Aan de andere kant: het grote gemopper op steeds leger wordende winkelstraten is sinds een jaar of wat ook verstomd. Het gaat met het werken in de stad zoals het gaat, niet lullen maar poetsen.

Dat Schiedam op een 65ste plaats uitkomt op een ranglijst met 350 Nederlandse gemeenten, in een volgorde gezet op basis van hun economische prestaties, lijkt daar een logisch vervolg op.

Tot die rangorde komt Bureau Louter uit Delft na een onderzoek onder de economische prestaties van gemeenten en regio’s in het land. Belangrijkste bronnen zijn gegevens van stichting Lisa, van de Kamer van Koophandel en van het Centrraal Bureau voor de Statistiek.

De economische prestaties zijn afgemeten aan het aantal arbeidsplaatsen, de toegevoegde waarde (de omzet min de inkoop van goederen en diensten) en het aantal startende bedrijven, steeds met een onderscheid naar economische sectoren en gecorrigeerd naar grootte van de gemeente.

Zo is Amsterdam nummer één op het gebied van informatiegeoriënteerde bedrijvigheid: informatie verkrijgen, verwerken en verstrekken, bijvoorbeeld in de IT-industrie. Zwolle presteert verrassend het best waar het gaat om zogenaamde personengeoriënteerde activiteiten. Dan gaat het om persoonlijke dienstverlening aan consumenten, zoals in de detailhandel, in vrijetijdsactiviteiten, onderwijs en zorg. Nog verrassender is de koppositie van het Zeeuwse Reimerswaal in het rijtje met materiaalgeoriënteerde activiteiten. Denk aan productie en distributie van materiële goederen.

Schiedam komt in geen enkele van deze sectoren of in het rijtje prestaties als bijzonder uit de bus, haalt nergens de lijstjes met best presterende gemeenten, maar komt dus ‘over de hele’ zonder uitschieters relatief hoog uit in de bovenste twintig procent van de lijst met gemeenten.

Waar het gaat om materiaalgeoriënteerde activiteiten krijgt Schiedam van Louter een cijfer tussen de 7,2 en 7,7. Rotterdam komt daar uit tussen een 7,7 en 8,2; Vlaardingen scoort tussen een zes en 6,5.

Voor informatiegeoriënteerde bedrijvigheid krijgt Schiedam een cijfer tussen een 7,3 en een acht (Rotterdam: acht tot 8,9; Vlaardingen: 5,8 tot 6,5) en waar het gaat om personengeoriënteerde economische inzet komt Schiedam uit tussen een 6,5 en 7,2. Hier scoren Rotterdam 7,8 tot 8,3 en Vlaardingen 5,9 tot 6,5. Een echte ‘stabiele zeventjes-scholier’ dus, Schiedam, in het klasje van Louter.

Veel minder doet Schiedam het in een vergelijking van sec de prestaties van het midden- en kleinbedrijf. Daar blijft de stad steken op plek 262. En waar het gaat om de ‘sociaal-economische dynamiek’ komt Schiedam zelfs niet verder dan stek 288. In deze laatste vergelijking komt Houten verrassend op plek 1 voor Midden-Delfland, onze buurgemeente, en Utrecht. De prestaties van het mkb zijn het best in Son en Breugel, voor Bunnik en Goes.

Rotterdam presteert steeds beter in de overzichten die Louter jaarlijks opstelt. De stad staat nu derde als het gaat om de economische prestaties, op de lijst dus waarop Schiedam 65ste is. Haarlemmermeer (met Schiphol) is de gemeente met de sterkste lokale economie. Son en Breugel, vorig jaar nog de nummer één, staat nu op twee, net voor Rotterdam, Nieuwegein en 's-Hertogenbosch. Amsterdam is gedaald naar zes.

Louter tekent aan dat ‘statistisch betrouwbare gegevens vertraagd beschikbaar komen’, waardoor de ranglijsten nog betrekking hebben op de situatie voor Corona. “Het is zeer de vraag of Haarlemmermeer de eerste plaats zal vasthouden in Economische Toplocaties 2021, dat in de zomer zal verschijnen. Amsterdam zal dan mogelijk verder terugzakken.” De luchtvaart is immers een van de sectoren die het hardst door de Coronacrisis is getroffen, en Amsterdam telde veel minder toeristen.

In de top-5 van economisch sterkste regio's is stadsgewest Amsterdam nog de nummer één, gevolgd door de stadsgewesten Utrecht, Eindhoven, Amersfoort en 's-Hertogenbosch. Vooral de A2-as (van Amsterdam via Eindhoven naar Maastricht) kent dus sterke economische prestaties. Het stadsgewest Rotterdam staat negende en krijgt als cijfer een dikke zeven.