Nederland geeft riante uitgangspositie uit handen

09-12-2019 Sport Redactie


HANDBAL - De Nederlandse handbaldames met Kelly Dulfer hebben hun goede uitgangspositie na de voorrondes uit handen gegeven. Vandaag verloren ze van Denemarken, gisteren was Duitsland te sterk. De Oranjedames hebben plaatsing voor de halve finales niet meer in eigen hand. 

Oranje plaatste zich wel voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in maart. Dat komt omdat Japan werd uitgeschakeld. Daardoor is er nog maar één niet-Europees land in de race om wereldkampioen te worden. Dat betekent weer dat of een Europees land het WK wint en twee plaatsen voor het OKT worden verdeeld op basis van de resultaten van het EK 2018. Hierdoor zullen Rusland (2e op EK 2018) en Nederland (3e op EK 2018) zich kwalificeren voor het OKT. Dit scenario geldt ook indien Nederland buiten de top 7 eindigt op het WK.

Het andere scenario is dat een Europees land tweede wordt op het lopende WK en Australië niet minimaal een twaalfde plaats behaalt. Dan zullen Rusland en Nederland zich kwalificeren voor het OKT. Nederland hoeft in dit scenario niet in de top 7 van het WK te eindigen. 

Tegen Denemarken ging het in het begin van de wedstrijd gelijk op. Maar op 4-4 krijgt Danick Snelder voor de tweede keer deze wedstrijd twee minuten tijdstraf en loopt Denemarken uit. Dat team maakt de goals wel, waar Nederland slordig is. Het wordt 10-5. Via Angela Malestein (2x) en Danick Snelder weet Oranje tot twee doelpunten terug te komen, maar daarna slaat Denemarken weer toe: 14-9 bij rust.

Nederland komt wel goed uit de kleedkamers. Er wordt meteen drie keer gescoord door Snelder (2x) en Laura van der Heijden. Maar de Deense Anne Mette Hansen is met haar afstandsschot een plaag voor de Nederlandse dekking. Na vijftien minuten spelen kijkt Nederland nog steeds tegen een flinke achterstand aan: 20-15.

Via Malestein (2x), Lois Abbingh (2x), Snelder en Larissa Nusser komen de Oranjedames terug tot 21-20. De Deense vrouwen laten niet over zich heen lopen en weten toch weer het gat te vergroten: 25-22. De Nederlandse aanvalsters missen scherpte in de afronding en anders is er nog keepster Sandra Toft die een uitstekende wedstrijd speelde. Het lukt Nederland niet meer om terug te komen en Denemarken wint met 27-24. Kelly Dulfer scoorde één keer.

Gisteren verloor Oranje van Duitsland met 23-25.

Oranje is nu afhankelijk van de concurrentie om zich te kunnen plaatsen voor de halve finales. Wanneer Noorwegen vandaag wint van Zuid-Korea moet Nederland woensdag ook winnen van Zuid-Korea. Noorwegen en Duitsland nemen het later woensdag tegen elkaar op. Wanneer Nederland wint van Zuid-Korea is het geplaatst als Noorwegen en Duitsland niet gelijkspelen.Gerelateerd