Oranje ontsnapt op OKT

10-08-2019 Sport Redactie


VOLLEYBAL - Wessel Keemink heeft zijn eerste wedstrijd met het Nederlands team op het Olympisch Kwalificatietoernooi in Rotterdam gewonnen. Tegen Zud-Korea ontsnapte Oranje na een0-2 achterstand.

Schiedammer Keemink opende de wedstrijd met de eerste service en startte dus als spelverdeler in de basis-zes. Keemink probeerde met zijn set-ups vaak ook de middenaanvallers in het spel te betreken en wist Fabian Plak en ook Luuc van der Ent hun met regelmaat te vnden. Maar Nederland maakte ook veel fouten, veel ballen werden betwist via 'videochallenges' en na 22-22 werd het in een rommelige slotfase 23-25 voor de Aziaten.

Ook in de tweede set bleven de teams aan elkaar gewaagd en liep het puntenverschil nooit op tot meer dan vier punten. Oranje kwam met 6-3 voor, Zuid-Korea met 10-14, daarna had het team van coach Roberto Piazza weer de overhand en kwam het op setpunt bij 24-22. Zuid-Korea werkte die twee setpunten weg en won zijn laatste punt wederom met videochallenge met 25-27. Keemink haalde het eind van de set niet en werd gewisseld voor Gijs van Solkema.

Toen moest het gebeuren, want verlies tegen Zuid-Korea zou zo ongeveer het eind van de Olympische droom betekenen. Zuid-Korea werd vooral gezien als zwakste van de vier landen die elkaar het ticket voor Tokio betwisten. Maarten van Garderen kwam in het veld voor Gijs Jorna. Libero Robbert Andringa nam de passing voor rekening. Opnieuw werd het, na veel foutservices aan vooral Koreaanse kant, 24-22 en 24-24, maar nu drukte Oranje wel door: 26-24.

Wouter ter Maat nam het in set vier over van de geblesseerde aanvaller Nimir Abdelaziz, hield lang gelijke tred met Zuid-Korea (16-15), maar liep vervolgens uit: 21-16 en 25-20.

De vijfde set moest daarop de beslissing brengen. Nederland pakte de handschoen op, speelde strijdlustig en punt-voor-punt. Het werd 7-6 en toen 10-6, de winst leek binnen handbereik. Topscorer Thijs ter Horst (zestien punten) sloeg 15-12 binnen.

Vanmiddag moet Nederland in Ahoy tegen België.Gerelateerd