In het spoor van ridder Floris

30-08-2018 Uit Redactie

Huis te Rivière, met vrouwe Aleida in brons


SCHIEDAM - Floris van Henegouwen is de hoofdpersoon tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 8 september.

Floris was een Schiedamse ridder die zijn geluk elders in Europa zocht. Hij was zoon van Aleida, de gravin die Schiedam stadsrechten gaf in 1275. En hij trouwde met een Griekse prinses en werd koning van Achaia. Tijdens Open Monumentendag kunnen kinderen in de huid kruipen van Middeleeuwse ridders en jonkvrouwen, zoals Floris en Aleida.
Daarmee past Floris uitstekend in het jaartheman van Open Monumentendagen dit jaar: 'In Europa'.

Bij de ruïne Huis te Rivière, het kasteel dat Floris’ moeder stichtte, kunnen kinderen op 8 september de historische figuur van Melis Stoke ontmoeten. Hij was kroniekschrijver van de graaf van Holland. Melis Stoke, een rol van Han van der Horst, verhaalt over de avonturen van deze dolende Schiedamse ridder. De aanwezige kinderen kunnen zich ter plaatse omtoveren tot ridder of jonkvrouw met Middeleeuwse kleding. Dansdocent Maaike Gilden geeft voor hen een speciale workshop Dansen in de Middeleeuwen.

Met de activiteit willen het Gemeentearchief en het comité Open Monumentendagen kinderen op een laagdrempelige en leuke manier betrekken bij het erfgoed van Schiedam. De kinderactiviteit rondom de ruïne begint om een uur 's middags, en daarna nog een keer om drie uur. 

Behalve de ontmoeting met Melis Stoke en Floris is er voor Open Monumentendagen in Schiedam een uitgebreid programma samengesteld, waarbij de vele monumentale panden in de stad centraal staan.Gerelateerd