Inspectie eindigt deel aanwijzing Careyn

11-05-2018 Gezond Redactie

UTRECHT - Careyn heeft verbeteringen doorgevoerd in de interne organisatie. Voor de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in oprichting aanleiding om een deel van de zogenaamde aanwijzing bij Careyn in Schiedam te beëindigen.

De inspectie concludeert op basis van haar onderzoek vorige maand dat Careyn voldoet aan het eerste deel van de aanwijzing. De inspectie ziet voldoende verbeteringen op het thema dossiervoering en interne communicatie over zorg. Dit meldt de inspectie zelf in een bericht.
 
Careyn ligt sinds november 2016 onder een vergrootglas. Toen ontving de zorgorganisatie, met een hoofdkantoor in Schiedam, een zogenaamde aanwijzing van de inspectie. Zo'n aanwijzing is in feite een rode kaart voor het functioneren van de instelling. Eind juli 2017 gaf de raad van bestuur zelf aan dat Careyn nog niet klaar was met het doorvoeren van benodigde verbetermaatregelen. De inspectie gaf de zorgorganisatie hierop in november een tweede aanwijzing, met daarin twee termijnen om aan de aanwijzing te voldoen: 1 april dit jaar voor het eerste deel van de aanwijzing en 7 november voor het resterende tweede deel van de aanwijzing. Zie dit artikel van Schiedam 24.

Het eerste deel had betrekking op het verbeteren van de dossiervoering en het organiseren van voldoende tijd voor rapportage en overdracht. Dit element is nu voldoende verbeterd om de aanwijzing te stoppen.

Bij toezichtbezoeken in de vier districten van Careyn bleek vorige maande dat Careyn de gevraagde verbeteringen van het eerste deel van de aanwijzing heeft gerealiseerd. De inspectie ziet positieve ontwikkelingen bij de instelling. "Dit neemt echter niet weg dat de resterende verbeteropdracht voor Careyn onverminderd van belang blijft", aldus de inspectie. De komende maanden volgt de inspectie de verdere voortgang bij Careyn.

Het tweede deel van de aanwijzing betreft tekortkomingen op het gebied van de inzet en deskundigheid van medewerkers, de sturing van kwaliteit en veiligheid en goed bestuur. 

Careyn heeft een hoofdkantoor in Schiedam. Het bedrijf kwam tot stand na een serie fusies van zorgorganisaties in de regio's Waterweg, Voorne-Putten, Breda en Utrecht. In Schiedam levert het thuiszorg; zorgcentra heeft Careyn hier niet. Bij het bedrijf werken zo'n achtduizend mensen.Gerelateerd