Turkse verhalen, gerechten, muziek en dans
Foto: Joop ReijngoudSCHIEDAM - Samen eten en verhalen delen. Dat kon vrijdagavond in het Stedelijk Museum Schiedam. Gastkok Muzeyyen Ozkan en Schiedammer Ömer Atif vertelden aan de hand van familiefoto’s over hun leven en passie. Ze lieten bezoekers proeven van Turkse gerechten en maakten muziek. Ook was er een draaiende derwisj-dans. Aan het einde konden de gasten exclusief de tentoonstelling 'Sticky Business. De verleiding van suiker in de kunst' bezoeken. De Turkse Volkskeuken was een samenwerking met Verhalenhuis Belvédère.
Gastkok Muzeyyen Ozkan
Op tafel stonden verschillende Turkse gerechten, waaronder kisir en tavuklu-yoghurt, tavuksote en bulgur-pilav als hoofdgerecht en Turks zoet toe: kadayif tatlisi. De maker van dat alles, gastkok Muzeyyen (1959) vertelde dat ze in de jaren zestig naar Nederland kwam. Haar vader had een baan in een fabriek. Zij werkte onder andere bij de vakbond en de vrouwenbeweging. Muzeyyen werd geboren in Gaziantep, de stad die de Unesco uitriep als één van de belangrijkste steden op het gebied van culinair erfgoed.
Theatermaker en muzikant Ömer Atif
Ömer Atif (1971) kwam op zijn twintigste naar Nederland. Vijf jaar later ontmoette hij een Schiedamse en verhuisde hij naar Schiedam. Hij was al jong creatief. Zonder elektra en tv in zijn dorp ontstonden als vanzelf schimmenspelen en humoristische sketches. In Nederland richtte hij de kunststichting Regenboog op, een theater- en muziekgroep van Ömer Atif, Sezer Han, Sinan Ozgoren en Nourdin Youri.