Feministe, schoonheidsspecialiste en devoot mens wordt honderd

15-06-2018 Nieuws Redactie

Antje Witteveen-Zuur met haar dochter Frida in het Beatrixpark


SCHIEDAM – Een eeuw volmaken, het is weinigen gegeven. Antje Witteveen-Zuur hoort tot die selecte groep. Op 4 juni werd zij honderd jaar.

De geboren Groningse is een markant mens. Een werkende vrouw in een tijd dat dat nog zeer ongebruikelijk was. Begin jaren 60 begon ze als schoonheidsspecialiste aan huis, in de Warande, als eerste in Schiedam. Eerder was ze serveerster en coupeuse. Voor Antje Witteveen was werken belangrijk; ze wilde echt niet afhankelijk zijn van een man. Een feministe avant-la-lettre.

Die vastberadenheid had mogelijk ook te maken met het feit dat ze haar eerste man al vroeg verloor. Als jonge weduwe met een dochter moest ze de kost verdienen en kwam zo in Schiedam terecht. In 1958 hertrouwde zij daar met Frederik Witteveen en kreeg nog twee dochters, Anita en Frida.

“Moeder leest iedere ochtend als eerste de bijbel, voor ze ontbijt”, vertelt Frida. “Ze gaat heel haar leven rond tien uur naar bed en staat om zeven uur op. Ze heeft nooit gerookt, nooit alcohol gedronken. Behalve een keer in de maand, dan drinkt ze een klein slokje rode wijn om het avondmaal te vieren, ook al vindt ze wijn eigenlijk vies.”

Antje Witteveen-Zuur is een duurzaam mens, zo vindt Frida. “Ze houdt niet van snijbloemen, dat is zielig voor de bloemen. En ze is erg zuinig.”

Haar eeuwfeest werd in het Beatrixpark gevierd. Daar was ook haar zus van 98 jaar bij. En de dochter (van tachtig) van haar overleden oudste broer, die 99 is geworden. Schiedam liet het feest niet ongemerkt voorbijgaan; burgemeester Lamers feliciteerde Antje Witteveen-Zuur namens de stad.Gerelateerd