Minder misdaad-met-grote-gevolgen in Schiedam

02-01-2021 Nieuws Redactie

Overval vorig jaar op juwelier Van Fanar in de Passage; foto: Flashphoto


SCHIEDAM - Er is sprake van een daling van het aantal geregistreerde misdaden in Schiedam met grote gevolgen voor de mensen die het moeten ondergaan en de directe omgeving.

Dat concludeert RTL Nieuws, dat cijfers van de polite uit heel Nederland vergeleek. Onder deze zogenaamde high impact crimes vallen inbraken en overvallen, maar ook straatroven en gebruik van geweld in het algemeen.

In 787 plaatsen in Nederland nam deze misdaad toe, maar dus niet in Schiedam. Daar werden 26 van deze vergrijpen minder geregistreerd, tussen begin januari en eind november, in vergelijking met vorig jaar. Het aantal misdaden-met-grote-gevolgen ging van 774 naar 748.

Daarmee is Schiedam nu op hetzelfde niveau als Vlaardingen. Dat was een van plaatsen waar een flinke stijging werd vastgesteld: van 692 naar 749 misdaden.

Opvallend is de grote daling van de criminaliteit van high impact crimes in Rotterdam. Daar daalde het aantal vastgelegde vergrijpen in deze categorie van 7096 naar 6340.

Over het geheel genomen is er landelijk sprake van een daling, aldus RTL Nieuws, maar minder dan kenners hadden verwacht, als gevolg van met name de Coronacrisis. Bij ruim een kwart van de in totaal 2500 vergeleken woonplaatsen was er het afgelopen jaar een stijging te zien.

Zie ook dit artikel over de ontwikkeling van de misdaadcijfers in 2019.Gerelateerd