Nederland aan kop op EK-volleybal

07-09-2021 Sport Redactie

Keemink serveert de wedstrijd uit; foto via Ziggo


VOLLEYBAL - De Nederlandse volleybalmannen hebben goeie zaken gedaan op het Europees Kampioenschap.

Zij versloegen gisteravond in het Finse Tampere het Turkse nationale team met 3-1. De winst betekent dat Oranje - met Schiedammer Wessel Keemink - eerste staat in Poule C van het kampioenschap en zeker is van de achtste finales.

De beste vier teams gaan door naar de volgende ronde; hoe hoger de plaats in de poule, hoe 'makkelijker' de tegenstander in de volgende ronde. Poule C 'kruist' met Poule A. Daarin staat wereldkampioen Polen bovenaan en Europees kampioen Servië tweede. Oekraïne is derde en België staat op de vierde plaats.

Turkije, tot voor deze wedstrijd leidend in de poule, en Nederland waren zeer aan elkaar gewaagd. Het spel ging zeer gelijk op en mocht er gaandeweg een verschil van enkele punten zijn gegroeid, dan bleek dat toch ook steeds weg te poetsen.

De eerste set ging naar Turkije, met 25-22. De servicedruk van de Turken is groot, en Oranje geeft goed tegengas. Na 22-22 is het een foutservice van Nederland en een ace van de Turken die het pleit beslissen.

In de tweede set staat het 21-19 voor Nederland, komt Turkije terug en erover naar 21-22 en wordt het via 23-22 uiteindelijk 27-25. Vergelijkbaar gaat het in de derde set: 12-9 voor Oranje, 14-11 en daarna via 19-19 naar 25-25. Keemink wordt gewisseld. Dan slaat Nederland een ace via Robbert Andringa en volgt daarna de 27-25, opnieuw.

In de vierde set, met Keemink weer binnen de lijnen, lijkt Turkije het heft in handen te nemen en staat op zeker moment 6-11 voor. Dan maakt Keemink plaats voor Freek de Weijer. En wordt het 6-12. Maar Nederland geeft niet op, punt voor punt is dan het devies, en de Oranjemannen weten goed te maken tot 18-18. Bij 20-21 komt Keemink terug in het team en vervolgens wordt het 23-23. En serveert Keemink het nog verrassend snel uit bij 24-23...Gerelateerd