Schiedam haakt af als koploper

11-11-2018 Sport Redactie

Jitse Slump sleepte tegen Ben Provoost in de laatste partij van de dag de tiende remise uit het vuur; foto: VST


DAMMEN - Van Stigt Thans moest afhaken aan kop van de ranglijst, in de vijfde ronde van de nationale damcompetitie. 

Hijken staat alleen aan kop nadat VST er niet in slaagde om 'gevaarlijke outsider' Damlust te verslaan. Hijken kreeg zelf de winst in de schoot geworpen omdat Huissen, normaliter een belangrijke kampioenskandidaat, tegen het team aantrad zonder de twee sterkste grootmeesters Baliakin en Valneris; zij speelden in een Worldcup-wedstrijd. De twee invallers voor hen werden genadeloos opgebracht door de Drentenaren onder leiding van de oud-wereldkampioenen Wiersma en Boomstra.

Tegenstander Damlust van VST toonde zich een heel behoorlijke ploeg. Het team kent twee grootmeesters en meerdere spelers van grootmeesterniveau. Na vier ronden had Damlust echter niet meer dan een wedstrijdpunt weten te bemachtigen. De Goudse ploeg heeft drie spelers met een elo onder 1300. Schiedam geen een. Wanneer er een of meer van hen een echte grootmeester treft, dan is het meestal gebeurd. Schiedam had pech. Alleen oud-wereldkampioen Gantwarg speelde tegen één van de te kloppen spelers. Normaliter is dat kat in het bakje. Ditmaal kwam hij er teleurstellend niet doorheen.

Internationaal grootmeester Rob Clerc zat tegen Sven Winkel. Een speler waar je niet zomaar van wint. Normaliter kan deze zelf ook van niemand van de andere Schiedammers winnen. Nu kon hij wel een de gevaarlijkste tegenstanders onschadelijk maken. Alles werd er vlot vanaf gehaald en als eerste konden beiden spelers rondlopen en het slagveld overzien. Alle partijen eindigden zodoende na zware strijd in remise: 10-10.

Ook het tweede van VST, eveneens actief op het hoogste landelijke niveau, speelde een belangrijke wedstrijd. Tegen Tilburg ging het niet om het kampioenschap maar om het degradatieklassement. Het werd 10-10 na een bizarre wedstrijd, waarin de Schiedammers voortdurend aan de leiding waren gegaan. Vier ploegen staan nu gezamenlijk met twee punten op de laatste plaats. De Schiedammers hebben de meeste bordpunten. De kersverse wereldkampioen bij de pupillen Emre Hageman was gedurende de hele partij in de verdediging. Maar als je dan als tegenstander niet doordrukt, heb je soms zomaar een nul aan de broek. De andere WK-ganger, aspirant Berke Yigitturk, leek voor een daverende verrassing te gaan zorgen. Hij kwam tegen topspeler Budé gewonnen uit de aanval. Maar liet hij zijn tegenstander vervolgens nog glippen.

Ondertussen was de kopman van het tweede, Thomy Mbongo uit Kameroen, ten onder gegaan tegen de sterkste speler van Tilburg. In een complexe stelling, waarin hij aanvankelijk overtuigend aan de leiding ging, werd hij het slachtoffer van een verrassende finesse en moest een schijf geven. Dat is fataal op dit niveau. Dirk van Schaik zorgde voor de gelijkmaker door een van de andere Belgische gastspelers op te brengen. Na een rommelige opening bezorgde hij zijn tegenstander een onspeelbare rechtervleugel gevolgd door een verpletterende afwikkeling. Onthutst werd nog eventjes doorgespeeld met twee stukken achter en bedremmeld opgegeven. Gerelateerd