Categorieën

Service

Vlaardingen wil met Lansingerland vluchtelingen opvangen

Vlaardingen wil met Lansingerland vluchtelingen opvangen
Nieuws

Vlaardingen wil met Lansingerland vluchtelingen opvangen

  • Redactie/Vlaardingen24
  • 30-03-2022
  • Nieuws
Vlaardingen wil met Lansingerland vluchtelingen opvangen

SCHIEDAM - Terwijl Schiedam besloten heeft enkele tientallen vluchtelingen uit de Oekraïne op te nemen op een schip in de Buitenhaven, maakt buurgemeente Vlaardingen al veel ambitieuzer plannen. Daarbij werkt Vlaardingen opvallend genoeg samen met een andere gemeente uit de regio.

De gemeenten Vlaardingen en Lansingerland willen samen op grote schaal vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Gedacht wordt aan duizend tot vijftienhonderd mensen die voor een periode van drie jaar woonruimte moeten krijgen.

De oorlog in Oekraïne heeft de laatste weken een ongekend grote stroom Oekraïense vluchtelingen op gang gebracht. Gezamenlijk bieden de veiligheidsregio’s opvang voor de vluchtelingen die naar Nederland komen. In totaal zijn er nu bijna 25.000 plaatsen gecreëerd, waarvan de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) tweeduizend plaatsen voor haar rekening neemt.

Omdat er naast (nood)opvang voor de korte termijn ook behoefte is aan langdurige opvang, gaan de gemeenten Lansingerland en Vlaardingen in kaart brengen welke mogelijke locaties er zijn voor de opvang van tenminste duizend, liefst meer Oekraïense vluchtelingen voor een periode van drie jaar. "We weten niet hoe lang de oorlog nog duurt. Net zo min weten we wanneer mensen weer terug kunnen keren naar hun land.''

Een projectleider gaat onderzoek doen naar de mogelijke locaties. Het onderzoek start op korte termijn. Uitgangspunt is om grootschalige opvanglocaties gescheiden te houden van de reguliere woningmarkt. Dat betekent dat de opvang geen impact zou moeten hebben op het bestaande en toekomstige woningaanbod. Er wordt in de pilot specifiek gekeken naar toekomstige woningbouwlocaties waar nu nog geen plannen in uitvoering worden gebracht. Deze locaties lenen zich mogelijk goed voor de bouw van flexwoningen. Deze flexwoningen kunnen dan later voor andere doelgroepen ingezet worden.

Naast het onderzoek naar mogelijke locaties, wordt ook de maatschappelijke impact van grootschalige opvang van Oekraïense vluchtelingen in kaart gebracht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderwerpen als zorg en infrastructuur, maar ook aan onderwijs, inkomen en veiligheid.